Enzymy, katalýza a biosyntéza; Obecný metabolizmus; Energetický metabolismus; Aminokyseliny a peptidy; Proteiny; Sacharidy; Mastné kyseliny a tuky; Lipidy a cholesterol;
9 týdnů - 8 lekcí (8 průběžných testů, 2 úkoly) a Závěrečný testZákladní termíny v potravinářství; Označování potravin; Maso a masné výrobky; Mléko a mléčné výrobky; Ryby, drůbež, zvěřina, vejce; Obiloviny, okopaniny, luštěniny, olejniny; Ovoce a zelenina; Pochutiny, nápoje, biopotraviny
9 týdnů - 8 lekcí (8 průběžných testů) a Závěrečný testStruktura membrán a transport; Tělní bariéry a bariérové funkce; Regulace v organizmu; Imunitní systém; Voda a ABR; Fyziologie trávení; Hladovění a diety;
8 týdnů - 7 týdenních lekcí (7 průběžných testů) a Závěrečný testHistorický vývoj lidské stravy; Sebepojetí, indexy a složení těla; Zdravý životní styl a správné rozložení příjmu stravy; Řízení, regulace a poruchy příjmu potravy; Výživová doporučení; Pitný režim; Alternativní výživové směry;
8 týdnů - 7 týdenních lekcí (7 průběžných testů) a Závěrečný testRozbor jídelníčku vybraného vzorového klienta je závěrečná práce celého kurzu. V Základním kurzu si vyberete svého vzorového klienta, získáte jeho týdenní jídelníček a zpracujete tabulkové rozbory navazující na výuku v Základech výživy a Potravinářství. Správné zpracování tohoto úkolu vyžaduje dobré znalosti učební látky z kurzu a její aplikaci na podmínky u konkrétního klienta.