Úvod do mikrobiologie; Mikrobiální ekosystém a biofilm; Lidský mikrobiom; Gastrointestinální ekosystém; Mikrobiom a zdraví; Modulace mikrobiomu; Hygiena výživy; Alergie z potravin;
9 týdnů - 8 lekcí (8 průběžných testů) a Závěrečný testVláknina; Volné radikály a oxidační stres; Vitaminy; Minerální látky obecně; Minerální látky jednotlivě; Aditiva (E); Farmakologické ergogeny; Harmonizátory;
9 týdnů - 8 lekcí (8 průběžných testů) a Závěrečný testRozbor jídelníčku vybraného vzorového klienta je závěrečná práce celého kurzu. Správné zpracování tohoto úkolu vyžaduje dobré znalosti učební látky z celého kurzu a její aplikaci na podmínky u konkrétního klienta. Úspěšné obhájení rozboru je podmínkou pro vydání závěrečného osvědčení. V Nástavbovém kurzu se pro zpracování úkolu využijí tabulky a dotazník, zpracované v Základním kurzu.